Friday 11 September 2009

resepi roti jala

Resepi Roti Jala

BAHAN A

• 4 cawan tepung gandum
• 1 biji telur
• 500 ml air atau 1 jag air
• 2 helai daun pandan
• Garam secukup rasa
• Sedikit pewarna kuning

CARA MEMBUATNYA

1. Gaul semua bahan di atas dengan air sedikit demi sedikit.
2. Kisar adunan supaya menjadi halus.
3. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala. Jika adunan lambat turun dari acuan bermaksud adunan anda pekat dan perlu tambah air. Jika adunan anda terlalu cepat turun bermaksud adunan tersebut cair dan perlu ditambah tepung.
4. Canai adunan menggunakan acuan roti jala.
5. Letakkan sedikit minyak dalam mangkuk.
6. Celup daun pandan ke dalam mangkuk yang berisi minyak dan sapu minyak tersebut ke atas kuali roti jala.
7. Hidang roti jala anda bersama kuah kari untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment